Почетна

Гумењар со дупло прекршени крила

Print PDF

Пред вас драги мои е модел  на гумењар со дупло прекршени крила.Тоа значи дека има V облик во коренот на крилата,но и на рседината на крилата.На ртој налин се намалува отпорот на воздухот кој е најголем на крилото.

Овој модел е изработен е од балза и од депрон.Трупот е од балзово трупче со дименизии 10X5 mm,должина  370 mm.Крилата имаат распон 400 мм и се изработени од депорон,но имаат и профил,птичји.профилот е направен со поставување на крилата на калап.

Користи елиса од 8 инчи.Направена  е од балза.Ја дивжат четири снопчиња гума со диманзии 1X1,5 мм.

С

Со околу 80 намотки на гумата,моделот лета околу 30 секунди и достигнува височина од петанесеттина метри.Тежи околу 20 грама.

Стојниот трап е направне од жица со дебелина од 0.8мм.

Аеро модел "Делта"

Print PDF

Драги мои, пред вас е моделот "Делта".Направен е од балза,а крилата се покриени со специјална фолија.Должината на трупот е 380 мм,дебелината на балзовата штичка е 5мм.Користи елиса од 8 инча,изработена од балза од 15 мм.

Крилата се изработени од летвички од балза од 3мм.Покриени се со фолија која се затегнува со пегла.На тој начин тие стануваа цврсти,а притоа се и лесни.На тој начин и од ист материјал се изработени и хоризонталецот и вертикалецот.Моделот тежи околу 20 грама.

Има и стоен трап од жица од 08мм.Колцата се еден инч.

Користи гума 1x3 мм.Моделот го движат две ленти од ваква гума,значи 1x6mm.

Последните летови ми покажаа дека моделот со околу 80 намотки,лесно достигнува височина од триесеттина метри.

Farman Mosquito од 13 инча

Print PDF

Пред вас драги мои е еден интересн мал модел на гумењар.Станува збор за Farman Mosquito  од само 13 инча.Направен е главно од депрон.Само предниот дел каде штто влегува носачот на елисата е од балза.

Користи елиса од 5,5 инча,производ на Peckpolymers од САД.Елисата ја движи гума 1x2 мм.Лета во затворен и на отворен простор,Најдобро лета во затворена просторија поради малата тежина од околу  8 грама.На отворено и најмал ветер го крева моделот и тој,иако е добро реглиран,поради отпорот,"пумпа".

Наменет е за деца од основните училишта.

 

"Кадет" за долги летови

Print PDF

Драги мои пред вас е моделот на гумен погон "Кадет".Направен е од депрон.Ребрата на трупот се изработени од балза од 2 мм.Трупот е долг 350 мм,крилата се долги 420 мм.Тежи околу 20 грама.

Користи гума 1x4,5 мм.Елисата е 6 инча.Изработена е во нашата работилница во Охрид.Стојниот трап е од получелична жица од 08мм.Колцата се од еден инч,исто така изработени во работилницата во Орид.

"Пинто" за високи летови

Print PDF

Пред вас,драги мои е моделот на гумењар "Пинто".Конструиран е пред повеќе децении во тогашната Чехословачка.Овој нашиот е модифициран,но лета одлично.

Направен е од депрон од 3мм.Трупот,крилата,хоризонталниот и вертикалниот стабилизитор се од депрон.Единствено ребрата во внатрешноста на трупот се изработени од балза од 2мм.

Стојниот траш е од жица до ,8 мм.Тркалата се пластични.Користи елиса од 6 инча.За овој модел на "Пинто" користевме гума 1x4 мм.Со оклу 100 намотки достигнува височина од петнаесеттина метри.

Овој модел на гумењар лета стабилно и долго дури и при посилен ветер.Нема проблем да достигне височина од петнаесеттина метри.

contakt

Моментално on-line

We have 3 guests online
English Bulgarian Serbian Irish Macedonian

Посетеност на сајтот

mod_vvisit_counterДенес288
mod_vvisit_counterСевкупно466169

Соработници

Banner

Барај

Developed by sam-digital.com