Почетна

Електро модел со два мотори

Print PDF

По подолго време еве не пак пред вас.Овој пат малку отстапивме од вообичаената шема да претставуваме модели на гумен погон,туку двомоторен електро модел.

Тоа е модел кој е купен во продавница во Охрид,има два електромотори,стоен трап и се управува со далечини управувач во кој се сместуваат осум батерии од 1,5 волта.Има посебен полнач за батеријата сместена во самиот модел.Батериите во станицата за далечинско се обични,но добро е да се алкални.Повеќе траат.

Не е  многу голем и на бара голема умешност во управувањето.Ако сакате моделот на лета во лево ја намалувате сила на таа страна и обратно.Потоа со еднаква сила на двата мотори моделот лета право.Далечинското има домет од околу 200 метри.Интересно е дека моделот полека слетува кога ќе ослаби силата на батеријата и на моторите.Може да се лета со едно полнење околу десеттина минути.Зависи од оптоварувањето на  електромоторите.Нема класични команди за лево и десно,горе и долу како кај другите радиокомандувани модели.Веке реков, се управува со силата на електромоторите.

 

 

Модели од типот ROG

Print PDF

 

 

 

Драги мои пред вас се два модели на гумењари за кои и порано пишувавме.Овој пат трупот не им е од балза,туку од липова летвичка која се тенчи од крајот на крилата до крајот на хоризонталецот.Во друга форма и со друга конструкција и материјал,ги изработува и ги продава една позната американска фирма.

Моделите се многу лесна,тежат околу 10 грама и користат гума 1x3 мм.Елисата е од наше производство,а материјалот,освен трупот, е од депрон.Американците овој модел го прват од балза и јапан хартија.

Интересно за овие модели е што на хоризонталецот, вертикалецот и на крилата имаат елерони од хартија.Со нив може мошне успешно да се прави корекција на летот на моделот.Ние тоа го проверивме и се уверивме дека успешно функционира. 

ДЦ-3 на гума

Print PDF

Ова е ДЦ-3  еден,ако не и најдобар транспортен авион во Втората светска војна,кој и денес лета на многу континенти.Производител е компанијата "Даглас".По лиценца се правел  под името "дакота"или пак како модел "Ли" во СССР.

Ние го направивме како гумењак и тоа успешен.Крилата единствено се разликуваат од оригиналот поради погонот на гума и потребната стабилност.Овој има ушки,а кај правиот крилата добиваат агол речиси во самиот корен каде се поставени моторите-ги има два.Кај нас е со една елиса за да не ја оптоваруваме конструкцијата.

Крилата,како и кај оригиналот, се поставени на долниот дел од трупот под агол од 3 степени.Отворот каде што влегува крилото е ојачан со летвички од балза,бидејќи депрониот не трпи притисок од крилото кој  се поврзува со ластичиња за трупот.Тој дел е ојачан и со двоен депрон.

Користи наша елиса од 6 инчи и гума 1x5 мм.Стојниот трап е поставен во посебен пластичен носач.По потреба може да се изведи што значи дека е монтажен.

Летот на овој модел на ДЦ-3 е стабилен и убав,Со околу 200 намотки на гумата  лета на височина од десеттина метри.Интересно е дека поради стабилност по правец на вертикалецот  направивме еден зарез-елерон,кој е поставен да влече во десно.Така моделот прави благи кругови во лево.Ако нема елерон,нагло пропаѓаше во десно.

Гумењар-бомбардер

Print PDF

Од нашата работилница во Охрид постојано излегуваат нови модели на гумен погон.Овој пат тоа е гумењар-бомбардер,барем според неговиот облик.

Трупот е од депрон, исто и хоризонталецот и вертикалецот.Крилото е профилирано,со ребра со специфични карактеристики.Го изработовме од балза и го покривме со јапан хартија.Карактеристично за ова крило е тоа што многу убаво го носи моделот во воздух,при летање (работа на гумениот мотор) и при планирање (слетување).

На крила ставивме и обликувани млазни мотори ,иако моделот го влече елиса.На овој модел не можевме да поставиме мини млазни или ракетни мотори,бидејќи тоа не го  дозволува неговата градба,но и големината на целиот модел.

Стојниот трап е малку изменет со тоа што тркалата се покриени  со  заштитници од балза.Тоа на моделот  не му  прави проблеми со аеродинамиката. иако на почеток  мислевме дека тоа ќе се случи.

Поради обликот на крилото,моделот е многу брз,стабилен и оставрува високи летови и покрај додатоците под крилата.

 

Гумењар "Алфа- 02АМ"

Print PDF

Драги мои,овој пат заедно со Димитар Димитров кој прерасна и во одличен конструктор на сопствени модели,овој пат ви го претставуваме најновиот модел на гумењар од нашата работилница "алфа-02АМ".

Долг е половина   метар,крилата имаат распон од 600 мм,користи гума  1 5мм,или две нишки гума од 1x 3 мм.

Интересно е што ја користи истата онаа елиса од 6 инчи што ја коростат и многу помали модели.

Оваа елиса е вистинско чудо.Има прецизно одреден чекор (агол под кој влече) и поради тоа и со многу посилна гума не одвртува брзо.На тој начин се постигнуваат саканите летови.За овој тип на гумењар предвидена е елиса од 8 инчи,но бидејќи нашиот е многу лесен.тежи  нешто повеќе од 22 грама.елисата го постигнува својот максимум.Ист ваков модел изработен од балза,со елиса од 8 инчи,со три нишки гума 1x 3 мм   тежи околу 60 грама.

Гумата се навива околи 200 пати (поради долгиот труп, има и должина гумата) и' овозможува лет  подолг од 30 секунди.

Крилото е рамно,не е профилирано.Но, затоа добро го држи моделот во воздух и при планирање по завршувањето на работата на елисата.

При конструкцијата конструкторот водеше сметка моделот да има што помал отпор.бидејќи е со поширок труп,а има и кабина чиј преден дел создава челен отпор.Затоа,носото,предниот дел е спуштен под поостар агол,а  предниот дел на кабината исто така има пад под голем агол.Тоа се покажа како корисно решение.

 

 

 

Моментално on-line

We have 40 guests online

Посетеност на сајтот

mod_vvisit_counterДенес192
mod_vvisit_counterСевкупно190209

Соработници

Banner

contakt

English Bulgarian Serbian Irish Macedonian

Барај

Developed by sam-digital.com